13 paź Brak komentarzy admin Charge , ,

Wszechobecny kult piękna nakazuje nam ciągle odchudzanie i się i boczne pilnowanie swojej wagi, ale czy rzeczywiście opłaca się być szczupłą. Być może odchudzanie ma nie tylko zalety, ale też wady. Nie ulega wątpliwości, że szczupłe osoby żyją dłużej i zostało to udowodnione wieloma badaniami. Mówimy tu oczywiście o prawidłowej wadze ciała, nie o skrajnym w wychodzeniu. Jednakże dążenie do szczupłej sylwetki nie zawsze jest zdrowe i mimo że efekt jest pozytywny, a cel jest słuszny, droga do niego może być wysłana cierniami, a w dodatku niebezpieczna.

Przede wszystkim, jeśli masz się odchudzać, to musisz robić to z głową. Każda kobieta jest inna i każda potrzebuje czegoś innego. W przypadku jednej będzie działała dieta Dukana, natomiast inna zdecydowanie lepiej poczuje się na diecie Kwaśniewskiego. Jedna pani może liczyć kalorie i chudnąć, natomiast w przypadku drugiej wystarczy ograniczenie słodyczy i słonych przekąsek. Nie jesteśmy tacy sami, mamy różne potrzeby, a tym samym osiągamy różne rezultaty i nie ma w tym nic złego. Ważne jednak, by zadbać o własne zdrowie. Na pewno przed odchudzaniem warto skonsultować się z lekarzem i zrobić takie podstawowe badania krwi i moczu, które wskażą, w jakiej kondycji jest nasz organizm. Badania można później powtórzyć w trakcie trwania diety odchudzającej i na zakończenie, by ewentualnie w czasie odchudzania korygować sposób odżywiania i aktywność fizyczną. Brak takich badań nie pozwala nam na znalezienie punktu odniesienia i mimo że waga spada, nie mamy pewności czy idzie za tym też poprawa kondycji naszego zdrowia i wszystko co z tym związane. Dieta często wyczerpuje organizm, a szczególnie gdy jest ustalona samodzielnie.

Największym zagrożeniem są tak zwane diety jednoskładnikowe polegające na ciągłym spożywaniu tego samego produktu bądź bardzo dużej ilości konkretnego produktu bez udziału innych elementów menu. Przykładem niech będzie na przykład dieta trzynastodniowa lub dieta kapuściana. Owszem dieta kapuściana jest zdrowa i pozwala szybko zregenerować organizm, odświeżyć umysł i usunąć wodę z organizmu, ale na dłuższą metę jest niewskazana, dlatego że kapuściana zupa nie zawiera wszystkich potrzebnych składników odżywczych, jakie są potrzebne naszemu ciału. Podczas długotrwałej diety tego typu może dojść do poważnego niedoboru składników.

Nie mówimy tutaj tylko o głodzie ilościowym polegającym na spożywaniu zbyt małej liczby kalorii, ale przede wszystkim na głodzie jakościowym, kiedy to organizm nie otrzymuje składników, które są niezbędne do prawidłowego zachodzenia wszystkich reakcji fizyko-chemicznych. To najgorsza z możliwych sytuacji. Takie diety często osłabiają organizm, dlatego, że są zbyt ubogie. Jeśli zwykle zjadamy około 3000 kalorii dziennie i nagle z dnia na dzień ustalamy swoją dietę do 1500 albo nawet do 1200 kalorii, to organizm może zareagować na to szokiem. W takim przypadku nie powinny dziwić bóle głowy, bóle brzucha, osłabienie i ogólna niezdolność do pracy. Wszystkie te efekty są skutek złej diety.